snspms.ro

English
A+ R A-

Ghid practic pentru asistenta medicala comunitara

Ghidul a fost dezvoltat in cadrul proiectului “Promovarea incluziunii sociale prin dezvoltarea resurselor umane şi instituţionale din asistenţa medicală comunitară”, finanţat de Uniunea Europeană - Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Proiectul a fost implementat de Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecționare în Domeniul Sanitar (SNSPMPDS) în parteneriat cu Universitatea de Vest, Timişoara (UVT), Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Timişoara (DSPJ TM), Centrul Regional de Sănătate Publică Timişoara (CRRSP TM), Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Mureş (DSPJMS), Centrul Regional de Sănătate Publică Mureş (CRSP MS), în perioada 2009 – 2012

Obiectivul principal al proiectului a fost reglementarea activităţii de Asistenţă Medicală Comunitară atât la nivelul organizării din punct de vedere al identitatii juridice a specializării (dezvoltarea standardului ocupaţional) dar şi la nivelul structurării şi uniformizării practicii de asistenţă medicală comunitară. Prin acest set de instrumente (toolkit) ne propunem, aşadar, să oferim o colecţie de instrumente care să faciliteze munca asistentului medical comunitar (AMC), fie acesta novice sau profesionist experimentat. Ghidul si instrumentele de lucru acoperă toate categoriile de activităţi derulate de AMC, de la planificarea şi organizarea activităţii până la managementul unor categorii specifice de beneficiari sau activităţile de promovare a sănătăţii. Această resursă este, aşadar, destinată preponderant practicii AMC, fiind o completare a manualului de asistenţă medicală comunitară dezvoltat, de asemenea, în cadrul proiectului mai sus menţionat.

Ghidul de practica este organizat în 7 părţi şi conţine 111 de instrumente individuale de lucru ce pot fi utilizate ca atare sau adaptate le nevoile locale. Fiecare instrument este însoţit de o metodologie de lucru a acestuia, care detaliază condiţiile şi modul de utilizare. Acest set de instrumente poate fi utilizat în funcţie de necesităţile fiecărui utilizator în parte, ne-existand o regulă strictă de utilizare. Acest lucru este posibil deoarece fiecare instrument este direct utilizabil (împreună cu metodologia), fără a fi necesară lecturarea întregului manual pentru înţelegerea acestuia.

În “Partea 1 – Planificarea, organizarea şi raportarea activităţii de de asistenţă medicală comunitară” abordăm aspectele organizatorice ale practicii AMC, oferind – pe de o parte - instrucţiuni pas cu pas pentru înfiinţarea unui serviciu de AMC, identificarea nevoilor de AMC la nivelul unei comunităţi sau pentru planificarea activităţii AMC iar – pe de altă parte – machete de planificare şi raportare a activităţii care pot fi direct utilizate sau adaptate la nevoile locale.

Urmând apoi modelul asistenţei comunitare centrat pe individ, familie şi comunitate, în următoarele 3 părţi (“Partea 2 – Lucrul cu comunitatea”, “Partea 3 – Lucrul cu familia” şi “Partea 4 – Lucrul cu individul”) oferim instrumente de diagnostic, intervenţie şi management, specifce AMC (de ex. Diagnosticul comunităţii, diagnosticul familiei, etc.). În “Partea 5 – Promovarea sănătăţii şi educaţie pentru sănătate” punem la dispoziţia AMC atât fişe informative cât şi fişe de lucru pentru fiecare grup vulnerabil în parte (de ex. Boli cardiovasculare), iar în “Partea 6 – Acordarea primului ajutor în caz de urgenţă” am inclus fişe de lucru pentru cel mai frecvent întâlnite tipuri de urgenţe în practica AMC. Ultima parte este dedicată administrării tratamentului la domiciliul pacienţilor, cuprinzând o metodologie generală de administrare a tratamentului la domiciliu şi una specifică pentru TB.

Ne dorim ca acest set de instrumente să fie utilizat, adaptat şi îmbunătăţit pe parcursul anilor, servind ca un început pentru standardizarea practicii de AMC în România.

sociolog MARIAN MATEI


ŞCOALA NAŢIONALĂ DE SĂNĂTATE PUBLICĂ, MANAGEMENT ŞI PERFECŢIONARE ÎN DOMENIUL SANITAR - BUCUREŞTI.
Strada VASELOR; Nr. 31; Sector 2; CP - 021253

Tel. mobil - 0753 093 225
Fax: 021 211 0295

@ Email:
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 


онлайн фильмы

Affiliations

Useful links

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate Ministerul sănătății
Ministerul
sănătății

Register

*
*
*
*
*

* Field is required